Mândru că sunt român

Proiectul national “Mandru ca sunt roman”

,,Opera o avem înaintea noastră: întreagă. Ea se dăruieşte, nu României de azi, care n-o merită poate, ci României care va fi, României care trebuie să fie pentru a o păstra şi dezvolta. Să fim vrednici de ce avem!”                                                                              Nicolae Iorga

Unirea românilor s-a realizat în cadrul unui proces îndelungat, început cu istorica faptă a lui Mihai Viteazul din anul 1600, apoi cu dubla recunoaştere a lui Alexandru Ioan Cuza şi lupta diplomatică dusă de acesta cu Marile Puteri pentru recunoaşterea unirii Moldovei cu Ţara Românească de la 1859. A continuat apoi prin proclamarea independenţei de stat a României la 1877 şi reunirea Dobrogei cu Ţara, pentru a se încheia la 1 Decembrie 1918, când unitatea românească s-a desăvârşit. Prin voinţa întregului popor român, se împlinea un vis secular, pentru îndeplinirea căruia au luptat multe generaţii: unitatea naţional–statală a românilor, hotărâtă, pentru totdeauna, de Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia.

Scopul proiectului este cunoaşterea zilelor cu însemnătate istorică pentru români: 1 Decembrie – Ziua Naţională a României, 24 Ianuarie- Ziua Unirii Principatelor, 9 Mai – Ziua Independenţei României, 21 Mai – Unirea lui Mihai Viteazul, 26 Iunie – Ziua Drapelului Naţional, 25 octombrie – Ziua Armatei. In ceea ce priveste obiectivele urmarite putem mentiona: creşterea interesului elevilor din grupul ţintă pentru istoria românilor, pentru respectarea şi promovarea valorilor naţionale; cultivarea imaginaţiei şi creativităţii elevilor;cunoaşterea însemnătăţii zilelor istorice pentru români; formarea atitudinii de respect faţă de simbolurile României: tricolor, stemă, Imnul, limba română, Constituţie; dezvoltarea capacităţilor de comunicare şi interrelaţionare între elevi.

Ajuns la cea de-a doua editie, proiectul reuneste in acest an scolar peste 600 de elevi si 50 de cadre didactice din 20 de scoli din judetele Bacau, Iasi, Suceava, Gorj, Vaslui, Galati, Brasov.